De wens om te veranderen

Je kunt een verandering realiseren door de situatie te veranderen of door je gedrag te veranderen. Maar verandering is moeilijk. Zonder de wens om te veranderen is een poging zinloos.

Wat is veranderen? Volgens de Dikke Van Dale heeft veranderen 2 betekenissen:

  • anders maken / wijzigen;
  • anders worden.

In het kort gezegd is veranderen dus een situatie of het eigen gedrag wijzigen. Twee mooie uitgangspunten voor ieder coachingstraject. Want er moet iets veranderen om je doel te realiseren, anders zou het zonder coach al lukken.

Vastgeroest in patronen

Ieder mens heeft een heel assortiment aan patronen in zijn rugzak. En dat is helemaal niet erg. Een patroon is een automatische reactie op een bepaalde situatie. Heel veel patronen zijn functioneel, omdat ze zorgen dat je veel dingen doet zonder er bij na te denken. Onze hersenen houden van die herhaling, want dan hoeven ze zich niet zo in te spannen. En dat is best prettig! Althans meestal. Want soms zit zo’n automatisme een beetje dwars.

Voorbeeld
Bij mij in de buurt zijn ze een straat aan het herindelen. Precies midden in een route die ik bijna elke dag fiets. Daarom moet ik als ik thuis vertrek naar links in plaats van naar rechts. Zeker in het begin eindigde ik nog wel eens voor de afzetting omdat ik volautomatisch aan de ingesleten route begon. Herkenbaar?

Maar niet alle patronen zijn onschuldig, want patronen kunnen je ook echt tegen werken. Bijvoorbeeld de drang tot snoepen na een slechte dag of de altijd allergische reactie op die ene collega als zij iets opmerkt. Dat zijn patronen gebaseerd op een negatieve emotie, zoals stress, boosheid angst of verdriet.

De wil om te veranderen

Patronen zijn vaak de belemmeringen die in de weg staan bij jouw pogingen om nieuwe doelen te realiseren. Patronen die dus doorbroken moeten worden.

Voorbeeld
Je wilt heel graag een eigen bedrijf starten. Maar na 2 jaar er over denken heb je eigenlijk nog geen concrete stap gezet. Je wilt er wel mee aan de slag, maar hoe dan? Iedere keer als je je voorneemt om er een zondagmiddag aan te besteden, eindig je met een zak chips en Netflix op de bank. Uiteindelijk besluit je dat je lang genoeg hebt gewacht en nu jouw droom waar wilt maken. Je neemt een coach in de arm die samen met jou onderzoekt wat jou nu eigenlijk belemmert zelf stappen te zetten. Na een paar gesprekken kom je tot de conclusie dat je twijfelt of je het eigenlijk wel kunt. Daar ga je mee aan de slag en binnen no-time sta je bij de Kamer van Koophandel voor de deur.

Een verandering is vrijwel altijd nodig om een doel te bereiken. En die verandering zit hem vrijwel altijd in het doorbreken van een belemmering, zoals een patroon. Maar voor je die belemmering kunt doorbreken, moet je de belemmering eerst ontdekken. Daarna moet je hem herkennen en accepteren. Pas dan kun je daadwerkelijk aan de slag me het opheffen van de belemmering.

Deze zoektocht is veelal een zoektocht naar jezelf. Daarbij moet je dus ook naar jezelf leren kijken. Vanuit verschillende invalshoeken. Dat zorgt voor de bewustwording die noodzakelijk is om het heft in eigen handen te nemen, en te veranderen. Dan komt de vraag: verander ik de situatie of verander ik mezelf?

Verander de omstandigheden

Je kunt de verandering buiten jezelf zoeken. Dus door iets te doen aan de omstandigheden waarin je je bevindt of waardoor zich een probleem voordoet.

Voorbeeld
Het rommelt al een tijdje op je werk. Tussen de collega’s op jouw afdeling botert het niet zo en de leiding lijkt daar niet echt iets aan te willen gaan doen. Jij wordt daar ongelukkig en gestrest van. Daar wil je iets aan veranderen en je besluit dit rigoureus te doen door op zoek te gaan naar een nieuwe baan.

Let wel op dat een verandering van omstandigheden niet altijd alles oplost. Als de belemmering geheel of gedeeltelijk in jezelf zit, neem je het waarschijnlijk mee naar die nieuwe baan. Dan blijkt er niets te zijn opgelost.

Verander je gedrag

Je kunt er ook voor kiezen om jouw eigen gedrag te veranderen met een resultaat dat in jouw voordeel uitpakt.

Voorbeeld
Je hebt al een paar jaar dezelfde functie en het begint een beetje saai te worden. Je wilt weer uitgedaagd worden. Je zou, net als in het vorige voorbeeld, op zoek kunnen gaan naar een andere baan. Maar je wilt graag blijven omdat het zo’n leuke organisatie is. Je kunt natuurlijk bij jouw manager aangeven dat je wat anders wilt en dan hopen dat hij actie onderneemt om iets aan de situatie te veranderen. Maar je kunt ook kiezen om je eigen gedrag te doen. Je kunt jezelf bijvoorbeeld anders gaan profileren door meer inhoudelijke voorstellen te doen, door meer eigen verantwoordelijkheid te nemen binnen projecten en door jouw manager voor te stellen welke training of opleiding je zou willen volgen om naar een leidinggevende functie door te kunnen stromen. Zo neem jij zelf het initiatief voor verandering. Dat maakt vast indruk binnen de organisatie.

Hou wel in de gaten dat anderen ook negatief op jouw verandering kunnen reageren. Want als jij jezelf anders gaat gedragen, heeft dat effect op de mensen om je heen. En niet iedereen houdt van veranderingen.

Hoe werken we aan verandering?

Je wilt veranderen, maar hoe dan? Het begint bij de bewustwording van de noodzaak tot verandering om jouw doelen te bereiken. Daartoe verzamelen we inzichten en ervaringen. Dit doen we door jouw situatie actief in kaart te brengen door te bewegen en te kijken. Vanuit die kennis gaan we op zoek naar de oplossing. De veranderingen die nodig zijn en de stappen die je moet zetten om de verandering tot stand te brengen. En die noodzakelijke verandering is waar we het voor doen!

Voorbeeld
Je bent ondernemer en het gaat de laatste tijd helemaal niet zo lekker. Het aantal klanten loopt terug en je motivatie neemt steeds verder af. Je wilt het tij keren, maar je hebt geen idee hoe. Je zit met je handen in het haar. Als we de situatie in kaart brengen blijkt dat jouw doelgroep is veranderd, maar dat jij niet weet hoe je met hen moet communiceren. Door je in hen te verplaatsen ontdek je met wel probleem zou zitten, waar je ze kunt vinden en hoe je zo moet aanspreken. Ook ontdek je dat je misschien nog een product mist die aansluit bij een probleem wat die doelgroep heeft. Je zet jezelf opnieuw in de markt en het aantal klanten neemt weer toe.

Door een doelgerichte aanpak kun je aan elke verandering werken. Durf jij die stap te zetten?

Share This Post

Deel op facebook
Deel op linkedin
Deel op twitter
Deel op email

1 reactie op “De wens om te veranderen”

  1. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this,
    like you wrote the book in it or something. I think that
    you could do with some pics to drive the message home a bit, but instead of that, this is wonderful
    blog. A fantastic read. I’ll certainly be back.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More To Explore

Schaap en Wolf

Niet stilstaan, maar vooruit kijken

2020 is een hels jaar. Veranderingen of verslechteringen vliegen je om de oren en de toekomst is onzeker. Je kunt volledig kopje onder gaan in de negativiteit. Maar wat heb je daar aan?

Read More »
Resultaten

de 21 stappen van inge

In juni ging Inge drie weken lang de uitdaging met zichzelf aan. Samen blikken we terug op 21 inspirerende en confronterende stappen die mogelijk haar leven gaan veranderen. 

Read More »
nl_NL