Hamsteren in crisistijd. Hoe reageer jij?

Ik snap ze wel die hamsteraars! Ik heb diezelfde neiging deze week al verschillende keren moeten onderdrukken. Ondanks dat ik nu niet 10 voordeelverpakkingen toiletpapier in de gang heb opgestapeld, heb ik toch ook meer eten in huis dan normaal.

Ik snap ze wel die hamsteraars! Ik heb diezelfde neiging deze week al verschillende keren moeten onderdrukken. Ondanks dat ik nu niet 10 voordeelverpakkingen toiletpapier in de gang heb opgestapeld, heb ik toch ook meer eten in huis dan normaal. Om te voorkomen dat ik, zoals anders, iedere dag boodschappen moet doen en omdat je toch nooit weet hoe het uitpakt als je ziek wordt. Dus kan ik nu 3 dagen vooruit in plaats van normaal 1 of hooguit 2 dagen.

Maar waar komt dat hamsteren nu eigenlijk vandaan? Nou, de mens kent drie instinctieve reacties bij gevaar, angst en stress: vechten, vluchten en bevriezen. Deze automatische reacties zijn gericht op overleven.

Voorbeeld
Je steekt over en er komt een auto hard aangereden. Je schrikt en voor je het weet reageert je lichaam. Je balt je vuisten en zou de automobilist wel aan willen vliegen omdat hij je zo laat schrikken (vechten), je doet snel drie stappen achteruit terug het trottoir op (vluchten) en of blijft je stil staan als een hert dat in de koplampen kijkt (bevriezen).

Ik denk dat je nu jij en de wereld om je heen worden bedreigd door een onzichtbaar coronavirus, in de basis niet anders reageert. Alleen het uiten van de reactie is wellicht anders. Laten we alle drie de reacties eens nader bekijken.

#1 – Vechten

De vechtreactie draait om het beschermen van jezelf en de omgeving. Het verbaast mij dan ook niet dat je direct gaat hamsteren. Je wilt jezelf en eventueel je gezin wel iedere dag eten kunnen blijven voorzetten. Verbazingwekkend dat het faciliteren van de stoelgang met toiletpapier ook bij die eerste levensbehoeftes hoort. Lijkt me voer voor psychologen en sociologen!

Positief
Vechten zorgt ook voor andere interessante reacties. Namelijk het beschermen van en het zorgen voor de omgeving. Bijvoorbeeld door boodschappen te doen voor mensen in risicogroepen. Onder het motto: we laten ons echt niet klein maken door dit virus.

#2 – Vluchten

Ook de vluchtreactie draait om het beschermen van jezelf. Maar daarbij trek je je dan figuurlijk terug onder een steen om het einde van het gevaar af te wachten. Ook hier is hamsteren eigenlijk een best logische stap, want je hebt jezelf tenslotte niet vetgemest om een lange winterslaap te kunnen overleven. Dus zorg je dat je steeds volop eten en drinken in huis hebt, zodat je kunt overleven zonder naar buiten te hoeven. Hamsteren!

Oppassen
Door onder een steen te kruipen kun je jezelf wel isoleren van de buitenwereld en verzanden in de hele dag Netflixen enz. Dat kan in het uiterste geval tot een depressie leiden. Zorg daarom dat je voldoende contact houdt met de buitenwereld en actief en nuttig bezig blijft.

#3 – Bevriezen

Deze reactie zou ik in huidige situatie misschien liever vertalen in negeren. Je wilt niets liever dan doorgaan met je normale leven, zonder rekening te houden met corona. Voorbeelden hiervan zijn de invasie van Belgen die naar Nederland af reisden, omdat de horeca hier nog wel open was en de overvolle bouwmarkten waar men met hun hele gezin gezellig gaat winkelen.

Risico
Iedereen wil het liefst dat dit virus nooit de wereld is was gekomen en we ons normale leven gewoon konden voortzetten. Maar dit is niet het geval. Het virus is er en gaat voorlopig ook niet weg. Wees je daarom bewust van de risico’s die je neemt voor jezelf en oplevert voor anderen als je zonder na te denken alle adviezen in de wind slaat.

Laat je oerinstinct niet leiden!

Vrijwel iedereen heeft zo’n primaire reactie en handelt daarnaar. En daar is in het begin niets mis mee. Maar na de primaire reactie komt bezinning. Dan moet de rede weer de overhand krijgen om logische en zinvolle beslissingen te nemen voor de korte en lange termijn. Na een week is het wel tijd om om te schakelen van de eerste overlevingsmodus naar de manier waarop jij het beste kan maken binnen deze nieuwe werkelijkheid.

Hoe zit het bij mij?
Ik verraste mijzelf volledig door anders te reageren dan ik dacht. Alsof ik een verschrikte hagedis was besloot ik van het ene op het andere moment dat het onder de steen veiliger was in de wereld erboven. Dus ik trok mij terug in huis, deed nog net de gordijnen niet dicht en zette fijn een Netfix-serie op. Naar mate de eerste dagen verstreken sloeg de verveling en de nutteloosheid toe. Toen besloot ik de knop om te zetten en wel actief en nuttig te blijven. Ik blijf nog steeds het grootste deel van de tijd thuis, omdat ik denk dat dat het verstandigst is. Maar ik maak voor iedere dag een planning met nuttige dingen. Zo maak ik voor iedere dag een planning met nuttige dingen. Hierbij staat een stevige wandeling centraal. Ik schrijf weer blogs, ben aan de voorjaarsschoonmaak begonnen en kook iedere dag lekker vers en gezond. Daarnaast heb ik nog allerlei klusjes in huis waar ik nu de tijd voor heb, zoals dat vervelende traphekje dat snakt naar een flinke opknapbeurt. Fijn om weer nuttig bezig te zijn! En daarnaast is er nog voldoende tijd over om die serie verder af te kijken.

Tot slot: hamsteren hoeft niet,
dat weet je zelf ook wel

Zowel vechten als vluchten kunnen naar mijn idee aanleiding zijn voor hamsteren. Daarom gebeurt het op zo’n grote schaal. Maar mensen, je hoeft je oerinstinct niet te volgen. Verzet jezelf er tegen en laat het corrigeren door de rede. We leven niet meer in die samenleving van vroeger, waar we voorafgaand aan een strenge winter of als voorbereiding op plagen en ziekten zelf een grote hoeveelheid eten, drinken en andere eerste levensbehoeften op moesten slaan. Dat doen de supermarktketens voor ons. Zij zorgen dat die voorraad elke dag weer wordt verspreid over Nederland, zoals ze iedere dag van het jaar al deden en zullen blijven doen. Dus doe gewoon boodschappen, dan is er voor iedereen genoeg!

Share This Post

Deel op facebook
Deel op linkedin
Deel op twitter
Deel op email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More To Explore

Schaap en Wolf

Niet stilstaan, maar vooruit kijken

2020 is een hels jaar. Veranderingen of verslechteringen vliegen je om de oren en de toekomst is onzeker. Je kunt volledig kopje onder gaan in de negativiteit. Maar wat heb je daar aan?

Read More »
Resultaten

de 21 stappen van inge

In juni ging Inge drie weken lang de uitdaging met zichzelf aan. Samen blikken we terug op 21 inspirerende en confronterende stappen die mogelijk haar leven gaan veranderen. 

Read More »
nl_NL