Marjolijn Masselink en City Safari

Marjolijn wilde City Safari eens goed tegen het licht houden om haar focus weer volledig op haar onderneming te leggen en om vol energie te bouwen aan een hernieuwde toekomst. Dit is een terugblik op haar traject met Schaap en Wolf.

Dit is een terugblik op het traject dat ondernemer Marjolijn Masselink deed met Schaap en Wolf.

dit zijn Marjolijn en city safari

Marjolijn Masselink en City Safari

City Safari organiseert ontmoetingen met de onbekende ander. Ondernemer Marjolijn Masselink is er van overtuigd dat een persoonlijke ontmoeting verschillen tussen maatschappelijk of cultureel verschillende groepen kan overbruggen, zolang deze uit nieuwsgierigheid en met respect voor elkaar plaats vindt. Sinds de oprichting van deze onderneming in 1998, verzorgde zij al meer dan 100.000 ontmoetingen tussen onbekenden. Vele overheden, bedrijven en instellingen gebruiken haar netwerk en expertise om kennis op te halen uit de stad of om met diversiteit aan de slag te gaan.

dit was haar doelstelling

Marjolijn is een aantal jaar actief geweest als dagelijks bestuurder van de deelgemeente Rotterdam Centrum en als voorzitter van de Brede Raad. Hierdoor is de verkoop teruggelopen en daar moet verandering in komen. Maar de draad weer even oppakken is makkelijker gezegd dan gedaan.

"Waar moet ik beginnen? Ik heb nooit bewust iets aan marketing gedaan, hoe maak ik daar een goed plan voor?”

Marjolijn

Eigenlijk wilde Marjolijn al haar werk binnen City Safari eens goed tegen het licht houden om haar focus op de onderneming terug te krijgen en vol energie te bouwen aan een hernieuwde toekomst. Een uitdaging die we samen met vier handen beet pakten.

"Winfred heeft al op veel manieren mijn weg gekruist. Dat begon met onze gezamenlijke inzet in het Roparun-team politiek Rotterdam. Zijn nieuwe ondernemerschap en mijn heroriëntatie op City Safari leken goed bij elkaar te passen. Ik heb zonder aarzeling ja gezegd tegen onze gezamenlijke uitdaging”

Marjolijn

de gekozen aanpak in de praktijk

Dit programma bestaat net als mijn andere programma’s uit een inspiratiesessie, een aantal wandelingen en praat & doe sessies over de verschillende thema’s die op tafel komen.

Brainstorm met ondernemer

de situatie in beeld

Tijdens de inspiratiesessie zijn we allereerst opzoek gegaan naar het overzicht. We stelden ons een aantal vragen. Wat is de stand van zaken en waar willen we naar toe? Hoe werkt City Safari en hoe komt zij aan haar klanten? Welke rol speelt Marjolijn binnen de onderneming en wat is

hier sinds de start aan veranderd? Met de antwoorden op deze vragen in gedachten kwamen de eerste inzichten reeds boven. Aan de hand daarvan bepaalden we de eerste stappen die we wilden zetten.

“Ik heb een hekel aan door anderen bedachte structuren, griezel van sturing door iemand anders dan mijzelf en moest er niet aan denken te gaan brainstormen en post-its te gaan plakken. Tot mijn grote verrassing gaf de aanpak van Winfred juist lucht en denkruimte en was dat plakken van die post-its een overkomelijk randverschijnsel.”

Marjolijn
process moddelling ondernemer

Passie en energielekken

Gedurende inspiratiesessie concludeerden we dat het proces van City Safari organisch is gegroeid en dat stroomlijning voordeel op kon leveren. We brachten daarom aan de hand van process modelling het hoofdproces van City Safari in kaart. Daarbij versimpelden we een aantal taken of verplaatsten we ze naar een betere plek binnen het proces. Zo ontstond één duidelijk proces.

Maar we ontdekten ook dat een deel van de taken Marjolijn enorm veel energie geeft, maar dat andere taken enorme energielekken zijn. We zijn op zoek gegaan naar de oorzaken om tot een oplossing te komen. En die oplossing lag eigenlijk voor de had. Marjolijn gaat zich vooral focussen op dat waar haar passie ligt en waar ze goed in is. Dan bouwt de energie zich vanzelf op. Taken die vooral veel energie kosten, gaat ze anders invullen of uitbesteden.

“Fysiek in beweging komen zorgt levert zuurstof aan de hersenen. Als het lichaam gerust gesteld wordt met een wandeling krijgt het hoofd de ruimte om nieuwe ideeën te ontwikkelen.”

Marjolijn
process moddelling ondernemer

Plan voor de toekomst

De grootste vraag is vaak: waar en hoe begin ik? Zolang je nog geen strategie hebt bepaald is het lastig om focus te houden op de stappen die je moet zetten richting je doel. Daarom gingen Marjolijn en ik op zoek naar haar strategie. Allereest onderzochten we waarom City Safari eigenlijk op aarde is en schreven haar missie, visie en de daarbij behorende kernboodschap. Op die teksten kan Marjolijn nu altijd terug vallen als zij moet bepalen of een activiteit bij City Safari past en welk inhoud een uiting van City Safari moet hebben. Dat geeft focus!

Daarna hebben we een plan in de steigers gezet om het daadwerkelijke doel, meer verkoop, te bereiken. Dit plan voor de toekomst speelt vooral in op die dingen waar Marjolijn goed in is het waar ze energie van krijgt. Daarbij heeft ze veel aandacht voor personal branding, corporate storytelling en uitgebreidere versies van het product die beter aansluiten op de problemen waar haar klanten mee worstelen. Ook hebben we een stappenplan ontwikkeld voor de wijze waarop zij bestaande relaties opnieuw kan benaderen en nieuwe relaties aan zich kan binden.

“Sinds ik 8 ben heb ik een hekel aan opgelegd huiswerk. Ik heb ontdekt dat ik nu zelfbedacht huiswerk goed aan kan en er steeds meer in slaag om van to do ook done te maken.”

Marjolijn

op weg naar de toekomst

Marjolijn heeft de koers voor City Safari bepaald en is vol nieuwe energie ontdekkingsreizen door de stad aan het organiseren. Daarbij blijven wij met elkaar samenwerken, want we hebben elkaar gevonden in de Aanpak Diversiteit die zij aanbiedt aan overheden, bedrijven en instellingen die serieus aan de slag willen met diversiteit binnen hun organisatie. Wil je meer weten over die aanpak? Mail dan vooral naar [email protected]!

"Ik ben superblij met het vertrouwen dat Marjolijn mij heeft gegeven om haar als ondernemerscoach te mogen begeleiden op haar weg naar de toekomst. Deze bijzonder soepele samenwerking zal mij nog lang bijblijven. Want ook ik leer weer van iedere traject dat ik met een ander af mag leggen. Natuurlijk bedank ik haar ook hartelijk voor haar medewerking aan deze case."

Winfred

Vragen naar aanleiding van deze case? [email protected]

Share This Post

Deel op facebook
Deel op linkedin
Deel op twitter
Deel op email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

More To Explore

Schaap en Wolf

Niet stilstaan, maar vooruit kijken

2020 is een hels jaar. Veranderingen of verslechteringen vliegen je om de oren en de toekomst is onzeker. Je kunt volledig kopje onder gaan in de negativiteit. Maar wat heb je daar aan?

Read More »
Resultaten

de 21 stappen van inge

In juni ging Inge drie weken lang de uitdaging met zichzelf aan. Samen blikken we terug op 21 inspirerende en confronterende stappen die mogelijk haar leven gaan veranderen. 

Read More »
nl_NL