Theater Walhalla

Theater Walhalla wil inspelen op de veranderende bevolkingssamenstelling van Rotterdam en wil daarom serieus aan de slag met diversiteit. Zij doorliepen de Aanpak Diversiteit van City Safari en Schaap en Wolf.

Rotterdam is inmiddels een stad met meer dan 170 nationaliteiten. Surinaamse, Turkse en Marokkaanse Rotterdammers vormen de grootste groepen. Veel inwoners voelen zich misschien geen Nederlander, maar wel Rotterdammer. Een uitdaging voor een culturele instelling.

“Ik zie de wereld om ons heen veranderen. Rotterdam is een superdiverse stad geworden, waar meer dan de helft van de inwoners een niet-Nederlandse achtergrond heeft en dat aandeel neemt de komende jaren alleen maar toe. Wij moeten ons voorbereiden op de toekomst van een theater in die superdiverse stad, anders zitten we uiteindelijk misschien wel met lege zalen.”

Rachèl van Olm, directeur van Theater Walhalla

de wens van Theater Walhalla

Theater Walhalla wil inspelen op die veranderingen, zodat het theater over tien jaar nog steeds het knooppunt is tussen Noord en Zuid en dat de zalen vol zitten met enthousiast publiek. Want Van Olm is overtuigd van de kracht van theater, als spiegel van de samenleving, als podium voor verfrissende perspectieven.

“We willen wel met diversiteit aan de slag, maar hoe? Er zijn weinig goede voorbeelden van geslaagd diversiteitsbeleid in de culturele sector. We proberen het wel, maar het komt niet van de grond. Neem nou het personeelsbeleid. Bij vacatures gaan we steeds op zoek naar personen met een andere achtergrond, maar de uiteindelijke nieuwe collega is altijd weer een kopie van onszelf. Het lukt ons maar niet om een andere doelgroep te interesseren voor werk in het theater."

Rachèl

Rachèl ging met haar partner al vaker op een City Safari en was steeds weer onder de indruk van de persoonlijke verhalen van de Rotterdammers die zij bezochten. In een nieuwsbrief las zij over de Aanpak Diversiteit en vroeg City Safari om haar te helpen bij het ontwikkelen van diversiteitsbeleid.

zij kozen voor de aanpak diversiteit

De medewerkers van Theater Walhalla doorliepen een traject van drie dagdelen waarbij zij samen actief met diversiteit aan de slag gingen. Tijdens de verschillende brainstorms en groepsgesprekken gaf het team uitgebreid antwoord op de vragen wat diversiteit is, wat de kansen hiervan voor Walhalla zijn en wat nodig is om er een succes van te maken. 

“Het enthousiasme waarmee het team van Walhalla met diversiteit aan de slag is gegaan, is bijzonder. Niet alleen tijdens het traject, maar ook gedurende de rest van de week was diversiteit onderwerp van gesprek. Dat is bemoedigend, want de hele organisatie moet mee willen in de verandering".

Marjolijn Masselink, City Safari

“De open gesprekken over diversiteit en de ontmoetingen met onbekende Rotterdammers met allerlei verschillende achtergronden, hebben heel wat los gemaakt binnen het team. Daar horen ook confrontaties met onszelf bij. Bijvoorbeeld over de wijze waarop wij met elkaar omgaan. Ik maak soms, zonder kwade bedoelingen, harde grappen op de werkvloer. Daar kan ik onbedoeld mensen mee kwetsen of afschrikken. Dat kan niet, zeker niet als we een inclusieve organisatie willen zijn. Dus daar ga ik goed op letten. De directie moet natuurlijk wel het voorbeeld geven.”

Rachèl

een breedgedragen resultaat

City Safari schreef een uitgebreid rapport over het traject met een concreet stappenplan om diversiteitsbeleid te ontwikkelen, te implementeren en te borgen. 

“Naast duidelijke doelen, zijn een veilige werkomgeving en een goede bedrijfscultuur belangrijk voor het slagen van het diversiteitsbeleid. We hebben Walhalla hierover dan ook een aantal voorwaarden en aandachtspunten meegegeven die bepalend zijn voor het succes.”

Marjolijn

“De bal ligt nu bij ons. Het team is geïnspireerd door de verschillende sessies en de ontmoetingen met mensen met diverse achtergronden, van een Turkse imam tot een kunstenaar met het syndroom van Down. Ze hebben aangegeven graag aan de slag te willen en hebben volop concrete ideeën aangedragen. Maar we kunnen natuurlijk niet alles doen en zeker niet tegelijkertijd. Zij verwachten daarom van ons een duidelijke keuze. En dat we tijd en geld gaan vinden om de plannen uit te kunnen voeren.”

Rachèl

meer over de aanpak diversiteit

De Aanpak Diversiteit is gericht op het gesprek over diversiteit binnen en met de organisatie. Inspirerende persoonlijke ontmoetingen met mensen met diverse culturele achtergronden maken hier een belangrijk onderdeel van uit. Deze aanpak is ontwikkeld door City Safari in samenwerking met Schaap en Wolf.

Marjolijn Masselink verzorgt met City Safari al meer dan 20 jaar persoonlijke ontmoetingen met de onbekende ander om zo de afstand tussen groepen in de samenleving te verkleinen en vooroordelen weg te nemen. Al vele ministeries, gemeentes, bedrijven en organisaties gingen met succes op City Safari. Winfred van den Bor coacht, onder de naam Schaap en Wolf, ondernemers, managers en teams, die beter willen gaan presteren.

Interesse?

Ben je benieuwd naar de verdere stappen die Walhalla ondertussen heeft gezet, heb je vragen naar aanleiding van deze casus of wil je eens van gedachten wisselen over het effect dat de Aanpak Diversiteit op jouw organisatie kan hebben?

Neem dan contact op met:
Marjolijn Masselink
[email protected]
06 229 016 71
www.citysafari.nl

City Safari en Schaap en Wolf werkten al eerder samen. Lees hier meer.

Share This Post

Deel op facebook
Deel op linkedin
Deel op twitter
Deel op email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

More To Explore

Schaap en Wolf

Niet stilstaan, maar vooruit kijken

2020 is een hels jaar. Veranderingen of verslechteringen vliegen je om de oren en de toekomst is onzeker. Je kunt volledig kopje onder gaan in de negativiteit. Maar wat heb je daar aan?

Read More »
Resultaten

de 21 stappen van inge

In juni ging Inge drie weken lang de uitdaging met zichzelf aan. Samen blikken we terug op 21 inspirerende en confronterende stappen die mogelijk haar leven gaan veranderen. 

Read More »
nl_NL