Met een doel voor ogen

Natuurlijk is het nu gemakkelijk om stil te blijven staan. Te berusten in het feit dat 2020 is geannuleerd. En te zwelgen in het verdriet daarover. De wereld is nu eenmaal al maanden niet meer normaal en de toekomst uitermate onzeker. Een gemakkelijk excuus om niet meer vooruit te kijken.

UPDATE: In deze rare tijd verandert de situatie snel. De uitbraak van het coronavirus is goed onder controle en de grenzen gaan weer open. Daarom gaat de wandelretraite in het najaar gewoon door. Mocht de situatie dusdanig verslechteren dat er niet meer gereisd mag worden, dan krijg je je geld terug. Dus je kunt nu zonder risico boeken.

Natuurlijk is het nu gemakkelijk om stil te blijven staan. Te berusten in het feit dat 2020 is geannuleerd. En te zwelgen in het verdriet daarover. De wereld is nu eenmaal al maanden niet meer normaal en de toekomst uitermate onzeker. Een gemakkelijk excuus om niet meer vooruit te kijken.

Ja, ik spreek uit ervaring. De coronacrisis heeft ook een grote impact op mijn leven. Het leven als ZZP’er kwam erdoor vrijwel tot stilstand. Van de ene op de andere dag sluit je de deur. Niet alleen omdat de vraag afnam, maar ook omdat ik vond dat ik om goed te kunnen coachen een client in de ogen moet kunnen kijken, moet kunnen zien schuifelen met de voeten of friemelen met de handen. Die non-verbale communicatie zegt soms meer dan de woorden die iemand uitspreekt. En bovendien hou ik van een erg actieve manier van coaching waarbij we samen met een onderwerp bezig zijn.

Nu ik terugkijk vind ik dat het een excuus was om me niet aan te passen aan een andere wereld. Soms moet een mens blijkbaar even draaien in zijn eigen verlies. Het is niet niks als iets waar je je met volle overtuiging op hebt gestort tot stilstand wordt gebracht door een virus waar je echt helemaal niets aan kunt doen. Behalve er mee dealen.

Het duurde een tijdje voor ik dat punt bereikte. En dat is ook niet gek, want het was nogal wat. Ik had dromen voor 2020. Met als hoogtepunt toch wel de twee geplande retraites. Van die droom voor dit jaar moest ik afscheid nemen. Dat afscheid nemen is een proces dat veel lijkt op rouwverwerking. Vooral de verlammende fase in het begin maakt achteraf veel indruk op me. Het energieloos op de bank hangen en aflevering na aflevering kijken van de goede en slechte series die Netflix te bieden heeft. Daar is weinig van blijven hangen. Daarna kwam ook de woede en het verdriet over het in het water vallen mijn plannen. Maar uiteindelijk moest ik de realiteit onder ogen komen en accepteren dat 2020 niet het jaar van de retraites in de bergen wordt. Dus: loslaten, doorschuiven en nieuwe plannen maken.

Voor die nieuwe plannen heb ik nu ruim de tijd. Maar tijd ervoor hebben en tijd ervoor nemen zijn twee verschillende dingen. Vooruitkijken begint met de beslissing om in beweging te komen. Niet uit noodzaak, maar omdat je het wilt. Ik schreef eerder al eens een blog over de wens om te veranderen. Om op dat gewenste veranderpunt te komen waar ik mijn ogen kan openen voor nieuwe mogelijkheden moet ik wel het eerdergenoemde rouwproces doorlopen.

Tijd dus om aan de slag te gaan. En daarbij is het van belang om letterlijk in beweging te komen. Ik begon met een dagelijkse ochtendwandeling. Gewoon in de buurt minimaal een uur flink de pas erin. Beelden van de omgeving in me opnemen, nieuwsgierig worden door geluiden en de natuur tot bloei zien komen. Wandelen maakt iets in je los. Je hoofd komt tot rust en er komt ruimte voor inspiratie en nieuwe ideeën. Tegelijkertijd neem je tijd voor reflectie en bezinning. En dat is wel nodig als alle plannen voor 2020 de prullenbak in gaan.

Ik stelde mijzelf de nodige vragen:

 • Geloof ik in wat ik doe?
 • Blijf ik dit doen als het weer kan?
 • Is mijn lange termijndoel nog realistisch?
 • Kan ik dat doel bereiken als ik stil blijf zitten?

Tot zo ver was het nog heel eenvoudig. Ik kan niet stil blijven zitten en zal mij moeten aanpassen. Maar de zoektocht naar ‘het nieuwe idee’ was een stuk lastiger. Ik was er snel uit dat een nieuw product vooral van goede kwaliteit moet zijn en een meerwaarde moet bieden aan cliënten. Geen halfslachtige noodoplossing waar ik eigenlijk niet achter kan staan, maar een volwaardig product. Geen tijdelijke vervanging van mijn aanbod, maar een blijvende aanvulling. En natuurlijk volledig coronaproof.

Tijdens mijn zoektocht werd ik gebeld door Michelle. Zij wilde graag weten wanneer er weer een retraite plaats zou vinden. Want juist nu had zij veel behoefte aan rust, reflectie en bezinning. Een vraag die ik helaas niet bevredigend kon beantwoorden. Simpelweg omdat ik geen antwoord had.

Maar haar vraag zette mij wel aan het denken. Net als zij en ik bevinden veel mensen zich in een onzekere situatie met de behoefte om vooruit te kijken en concreet aan de slag te gaan met hun toekomst. Een retraite zou uitkomst bieden, maar in mijn huidige opzet lukt het niet. Vliegen kan niet, werken in groepsverband kan niet en een vakantiehuis afhuren kan ook niet. Wat kan dan wel? Een retraite thuis!

Ja, goed idee maar hoe dan? Dat was nog even flink puzzelen. Een retraite waar ik niet fysiek bij aanwezig ben, vereist toch een hele andere aanpak. Uiteindelijk staat er nu een retraiteprogramma van 3 weken. Met een vast dagritme dat bestaat uit wandelingen, opdrachten en ontspanning. Dagelijks persoonlijke feedback op de opdrachten en vier digitale sessies bewaken de kwaliteit en zorgen dat de deelnemer flinke stappen kan zetten in drie weken.
Ik ben er best trots op!

Het in de markt zetten van een nieuw product is altijd lastig. Heb je tips qua verkoopkanalen dan hoor ik die graag. Of misschien wil je de thuisretraite wel aan bevelen bij collega’s, vrienden of familie. Jouw hulp is welkom!

Tips tot slot
Voor wie nog in de verlammingsfase zit heb ik de 6 Netflix kijktips:

 • Hollywood
 • Into the night
 • Outlander
 • Vikings
 • La casa de las flores
 • La casa de papel

Voor wie wel klaar is met Netflix en aan de slag wil met de toekomst:

Share This Post

Deel op facebook
Deel op linkedin
Deel op twitter
Deel op email

2 reacties op “Met een doel voor ogen”

 1. Ingrid Gerrits

  Ohhh, begrijp ik hier uit dat eind oktober tot 7 november 2020, wandel retraite op Cran Canaria is gecanceld? Ik heb juist interesse én dacht tegen die tijd kan t wél weer. Er wordt toch ook al weer gevlogen….
  Ik hoor het graag, want als het wel doorgaat, boek ik direct. Mvg. Ingrid

  1. Ha Ingrid,
   In deze rare tijd veranderen dingen soms snel. Dit keer is het positief, want ik heb besloten de retraite in het najaar door te laten gaan.

   Ik zal dat ook even aan dit blog toevoegen!

   Groet, Winfred

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More To Explore

Schaap en Wolf

Niet stilstaan, maar vooruit kijken

2020 is een hels jaar. Veranderingen of verslechteringen vliegen je om de oren en de toekomst is onzeker. Je kunt volledig kopje onder gaan in de negativiteit. Maar wat heb je daar aan?

Read More »
Resultaten

de 21 stappen van inge

In juni ging Inge drie weken lang de uitdaging met zichzelf aan. Samen blikken we terug op 21 inspirerende en confronterende stappen die mogelijk haar leven gaan veranderen. 

Read More »
nl_NL