Retraite op Gran Canaria

Je hebt al vaker over retraites gelezen of gehoord. Ze schijnen in een week tijd je leven volledig te veranderen. Je googelde al een paar avonden op zoek naar een retraite die bij je past, maar je kunt niets vinden dat bij je past.

Je hebt al vaker over retraites gelezen of gehoord. Ze schijnen in een week tijd je leven volledig te veranderen. Je googelde al een paar avonden op zoek naar een retraite die bij je past, maar je kunt niets vinden dat bij je past. Je wilt niet op een eenzame stilteretraite in een boeddhistisch klooster, je wilt niet met een grote groep tot zinnen komen op een yogaretraite.

Nee, je wilt op een actieve no-nonsense retraite waar je niet alleen uitgedaagd wordt, maar waar ook veel ruimte is voor reflectie onder professionele begeleiding en ontspanning. Wil je meer weten? Lees dan verder!

De focus ligt op jou

De retraite duurt een week lang van zaterdag tot zaterdag en vindt plaats op Gran Canaria. Op een eiland volledig omringt door de Atlantische Oceaan kom je volledig los van je normale bezigheden en leg je de focus op jezelf. In het intakegesprek voorafgaand aan de retraite bespreken we waar jij precies aan wilt werken tijdens de retraite. Bijvoorbeeld je rust hervinden, overzicht creëren of een belangrijke beslissing nemen.

aankomen

De eerste dag is een dag van aankomen, kennismaken en acclimatiseren. De kleine groep van maximaal 9 personen verzamelt op zaterdag op het vliegveld. Vanaf daar vertrekken we met een busje richting het huis waar we een week lang verblijven. Onderweg krijg je al een mooie indruk van de bergen en leer je elkaar vast een beetje kennen.

Finca Oasis

We verblijven een week lang in de mooie Finca Oasis met uitzicht op een boomgaard en de bergen. Tussen de activiteiten door kom je tot rust op één van de drie terrassen of in jouw comfortabele kamer, appartement of penthouse. Ontspannen kan natuurlijk ook in het zwembad en voor een goed gesprek kun je altijd in de gezellige woonkamer terecht. De grote woonkeuken biedt veel mogelijkheden voor het koken en maaltijden kunnen zowel binnen als op het terras samen worden gegeten.

de wandelingen

Iedere dag van de retraite maken we een wandeling. Twee wandelingen zijn behoorlijk zwaar, de rest is makkelijk te doen of gemiddeld. Maar waarom gaan we eigenlijk iedere dag wandelen? Wandelen heeft  een bijzonder effect op de hersenen. Het kalmeert je hersenen en neutraliseert stress doordat het wandelen gebruik maakt van die delen van de hersenen die stresshormonen aanmaken. Door het wandelen zijn ze hier niet meer toe in staat. De pure berglucht zorgt dat je hersenen optimaal gaan functioneren. Door een paar dagen te wandelen in de natuur kan je intellectuele vermogen tot wel 50% beter gaat presteren.  En het beïnvloedt je humeur ook nog eens enorm positief.

Zondag: naar de oorsprong van Gran Canaria

Op de eerste wandeldag lopen we twee korte wandelingen om te wennen aan de temperatuur, de hoogte en het tempo van de groep. Voor de eerste wandeling gaan we terug naar de oorsprong van het eiland. We lopen over de rand van de grootste vulkaankrater van het eiland; de Bandama. Afwisselend lopen we over kale rotsen en vulkanisch gruis. Steeds met het uitzicht aan de ene kant op de krater en aan de andere kant op de zee en de bergen. Je ziet de aantrekkingskracht van Las Palmas op de oceaanschepen, de oneindigheid van het zeewater en de schijnbare ontoegankelijkheid van de bergruggen in het midden van het eiland. Als we voldoende tijd hebben, dalen we af in de krater naar de afgeschermde oase met palmen en olijfbomen.

Daarna vertrekken we naar het rotsfort op de heilige berg Humiaga. Vanaf de buitenkant is het nauwelijks te zien maar tijdens de wandeling ontdek je de imposante vesting die de oorspronkelijke bewoners hier bouwden. In de rotsen gevormde grotten met indrukwekkende uitzicht over de oceaan en het eiland. Met onze gedachten nog bij de lang vergeten inwoners van het eiland keren we terug naar huis.

Maandag: de hoogste top van het eiland

Op de tweede dag gaan we onze grootste uitdaging aan door de hoogste berg van het eiland te beklimmen. De top van de Pico de las Nieves, oftewel Sneeuwpiek, ligt op 1.950 meter hoogte. Onze wandeling begint op zo’n 750 meter hoogte in het dorpje Santa Lucia de Tirajana. Via steile slingerende bergpaadjes stijgen we snel omhoog en zien we bij iedere bocht het dorp verder in de diepte verdwijnen. Op de berghellingen wisselen kale berghellingen met indrukwekkende vergezichten af met sporadische bossen. Nadat we onderweg op een rotsblok met 4-sterren uitzicht hebben geluncht laten we ons misleiden door het uitkijkpunt op Pico de Gorra. Nee, helaas is dit nog niet het eindpunt, we hebben nog een laatste stevige klim te gaan voor we het einddoel bereiken. Ik kan je uit eigen ervaring verzekeren dat je een euforisch hoogtepunt bereikt op de top. En het uitzicht maakt het er niet minder op. Je overziet het hele eiland en op heldere dagen zie je zelfs Tenerife  liggen. Vanaf de top dalen we een stukje terug de berg af. En je zult zien hoe licht je dan opeens loopt! Op de parkeerplaats staat onze trouwe chauffeur op ons te wachten met hapjes en drankjes. Hij brengt ons daarna weer veilig thuis.

Dinsdag: volg het water

Om de benen wat rust te geven na de beklimming van maandag, doen we op dinsdag een simpele maar niet minder indrukwekkende wandeling. We verkennen de Barranco de los Cercícalos, de kloof van de torenvalken. In een ogenschijnlijk verlaten dal starten we op een stoffige parkeerplaats met onze wandeling. De meeste riviertjes en watervallen in Gran Canaria staan droog, tenzij het de dag ervoor heeft geregend. Omdat het al 2 jaar niet echt meer heeft geregend op het eiland is het zo bijzonder dat in dit dal het hele jaar door water stroomt. Door een jungle van olijfbomen, wilgen, indrukwekkende steeneiken en bamboe volgen we het water door het dal. Eerst is het een irrigatiekanaaltje om later over te gaan in een beekje. Uiteindelijk ontdekken we meerdere watervallen. Het is een verstopte wandelroute die vooral bij lokale wandelaars bekend is. De wandeling is niet lang en volgt zowel heen als terug dezelfde route.

Woensdag: van rotsfort tot hippiedorp

Vandaag keren we weer terug naar Santa Lucia de Tirajana. Niet voor niets, want dit dorp ligt te midden van het grootste wandelgebied. Vandaag lopen we vanaf dit plaatsje naar het rotsfort La Fortaleza. Volgens de overlevering is dit het laatste bastion waar de oorspronkelijke inwoners van het eiland in 1483 werden verslagen door de Spanjaarden. Over landweggetjes lopen we naar deze indrukwekkende rotsformatie en bezoeken we de laatste grot waar de oerinwoners verbleven. Zoals overal op dit eiland verbazen we ons over het uitzicht. We lopen vervolgens langs La Sorruade. Ooit een romantisch smaragdgroen meer, nu een steeds verder droogvallend stuwmeer. De overvloed aan palmbomen in dit dal herinnert aan het ooit overvloedige water. We dalen af tot de rivierbedding en maken bij het dorp El Ingenio kennis met een gemeenschap hippies die hier hun even onwaarschijnlijke als pittoreske thuisbasis heeft gevonden. Door een droge rivierbedding bezaaid met dorre palmtakken vervolgen we de wandeling tot we bij een eenzaam huis de weg terug naar Santa Lucia kiezen.

Donderdag: hoge kammen diepe dalen

Na 2 relatief gemakkelijke wandelingen gaan we vandaag de uitdaging weer aan. We lopen rond Barranco del Juncal, het dal waarin het gehucht El Juncal ligt. Het hoogteverschil tussen het laagste punt op 1.100 meter en het hoogste punt op 1.500 meter is misschien niet heel groot, maar de klim is af en toe erg pittig. De tocht begin op een verlaten asfaltweg naar een dorp dat weinig bezoekers krijgt, dan daalt het af tot de diepte van het dal en klimt gestaag omhoog door een verkoelend dennenbos. Een groot deel gaat over verlaten kale bergkammen. Met vergezichten over het dal aan de ene kant en het stuwmeer aan de andere kant. De terugweg richt zich op de enorme vulkaanberg Al Aserrador die het eindpunt van de route markeert.

Vrijdag: zand tot aan de overkant

De afsluitende wandeling is anders dan alle andere wandelingen die je deze week hebt gemaakt. We bezoeken namelijk de las Dunas de Maspalomas, een enorm duingebied op het zuidelijkste puntje van het eiland. Deze uitgestrekte Sahara leidt haar eigen leven. De wind verplaatst de soms wel 15 meter hoge duinen iedere dag in een andere richting. We lopen door het rulle zand van dit gebied en beklimmen verschillende duinen. We kruisen een kamelenranch en de droge rivier die ooit bergwater afvoerde naar zee. Uiteindelijk bereiken we Laguna La Charca, een meer met brak water waar trekvogels, onderweg vanuit Europa naar het zuiden, uitrusten. Vanaf de vuurtoren Faro de Maspalomas krijgen onze voeten verdiende verkoeling van het oceaanwater, want we volgen de kustlijn terug naar Playa del Ingles. Terug in deze kustplaats is er tijd voor ontspanning, het kopen van herinneringen voor het thuisfront en wat drankjes in het beruchte Yumbo Center. En daarna gaan we heerlijk uit eten bij mijn favoriete restaurant.

reflectie en ontspanning

Het programma bij terugkomst in het huis ziet er elke dag ongeveer hetzelfde uit. Er is vooral veel vrije tijd. We koken samen en tijdens het eten bespreken we de indrukken van de dag en de dagelijkste foto-opdracht. En wanneer je daarvoor hebt gekozen heb je het individuele coachingsgesprek. 

Foto-opdrachten

Je krijgt op de eerste dag een klein fototoestel waarop je de hele week alle indrukken kunt vastleggen. Iedere ochtend krijg je een opdracht of thema mee die je op een andere manier naar de wereld laat kijken. Aan het einde van de dag kies je de foto uit die jij het beste bij dat thema en jouw ervaring vindt passen en deze printen we uit. Tijdens het avondeten bespreken we de foto’s en bijbehorende indrukken en inzichten. Na afloop van de retraite krijg je uiteraard al je foto’s toe gemaild als herinnering.

Dagelijkse coaching

Als je hebt gekozen voor de individuele coaching is er iedere dag tijd voor een 1-op-1 sessie van 30 minuten. Tijdens dit intensieve traject van 3,5 uur coaching werken we aan het door jou gekozen thema en bespreken we de inzichten van die dag. Zo komen we tot een snelle verandering. Jouw voortgang, inzichten en ideeën hou je bij in een dagboek dat je bij aanvang van de retraite krijgt. Ook jouw geprinte foto’s van de dag en de bijbehorende inzichten en besprekingen krijgen daar een plek. Aan het einde van de retraite voeg ook ik mijn reflectie van de week toe aan jouw reisverslag van deze week. Zo hou je een blijvende herinnering aan deze week en de inzichten die het je bracht.

Samen koken en eten

We koken iedere avond samen onder begeleiding van een lokale kok die ons kennis laat maken met authentieke gerechten zoals paella of Rancho Canario. Zo maak je kennis met de smaken van het Gran Canaria.. Tijdens de eerste maaltijd maken we uitgebreid kennis met elkaar. Tijdens de andere maaltijden bespreken we de resultaten van de dagelijkse foto-opdracht en elkaars ervaringen tijdens het wandelen. Dit kan natuurlijk onder het genot van een goed glas Spaanse wijn

Vrije tijd

Het programma biedt veel ruimte voor vrije tijd. Hier bepaal jezelf of je je terugtrekt met een goed boek of dat je de gezelligheid van groepsgenoten opzoekt.

Vertrekken

Op de tweede zaterdag is het na een week tijd om afscheid van elkaar te nemen. Dat doen we doen we met een gezamenlijke lunch op het terras. Daarna vertrekken we naar het vliegveld.

Eerder komen of langer blijven?

De retraite start en eindigt gezamenlijk op het vliegveld. Maar jij regelt je eigen reis, dus bepaal jij wanneer je op Gran Canaria aankomt en wanneer je er vertrekt.

Wat krijg je precies?

Is het geschikt voor mij?

De retraite is geschikt voor iedereen die actief met zichzelf bezig wil en kan zijn. Als je onderstaande vragen met ja kunt beantwoorden is deze retraite geschikt voor je!

 • Ben jij toe aan rust, zoek je focus, wil je een moeilijke beslissing nemen of wil je werken aan bijvoorbeeld je zelfvertrouwen?
 • Wil je de uitdaging met jezelf aan?
 • Beschik je over een redelijke conditie?
 • Heb je wandelervaring?
 • Wil je aan een specifiek onderdeel of een specifieke vraag werken?
 • Durf je je bloot te geven in de groep?

Kun je niet alle vragen met je beantwoorden of twijfel je? Neem dan contact op dan kijken we samen of deze retraite de juiste stap voor jou is.

Share This Post

Deel op facebook
Deel op linkedin
Deel op twitter
Deel op email

2 reacties op “Retraite op Gran Canaria”

 1. Gonnie Wijnands

  Beste mensen van Schaap en Wolf,
  Door het zoeken naar een actieve maar vooral ook retraite vakantie kwam ik met zoeken uit bij jullie website.
  Ik ben een alleenstaande gescheiden vrouw van 59
  Momenteel ben ik toe aan geestelijke rust.
  Mijn vraag is met hoeveel medereizigers gaan jullie deze vakantie organiseren? Wat is het limiet?

  1. Beste Gonnie,
   Leuk dat je de wandelretraite hebt gevonden. Er gaan maximaal 9 deelnemers mee.

   Als je nog meer vragen hebt dan hoor ik het graag!

   Groet, Winfred

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More To Explore

Schaap en Wolf

Niet stilstaan, maar vooruit kijken

2020 is een hels jaar. Veranderingen of verslechteringen vliegen je om de oren en de toekomst is onzeker. Je kunt volledig kopje onder gaan in de negativiteit. Maar wat heb je daar aan?

Read More »
Resultaten

de 21 stappen van inge

In juni ging Inge drie weken lang de uitdaging met zichzelf aan. Samen blikken we terug op 21 inspirerende en confronterende stappen die mogelijk haar leven gaan veranderen. 

Read More »
nl_NL