Waar je aan kunt werken op retraite

Mijn no-nonsense retraite op Gran Canaria maakt veel mensen nieuwsgierig. Zo krijg ik regelmatig vragen over de onderwerpen waar iemand aan kan werken tijdens de coachingssessies.

Mijn no-nonsense retraite op Gran Canaria maakt veel mensen nieuwsgierig. Zo krijg ik regelmatig vragen over de onderwerpen waar iemand aan kan werken tijdens de coachingssessies.

Allereerst is het goed om te zeggen dat je natuurlijk geen complexe problemen als een burn-out op kunt lossen tijdens een retraite. Het is geen weekje wondermiddel. Voor ingewikkeldere vraagstukken is een langer traject nodig om de verschillende aspecten van de situatie uit te diepen en aan te pakken.

Natuurlijk kan zo’n week vol inspiratie en confrontaties met jezelf leiden tot het inzicht dat een burn-out om de hoek op je staat te wachten. En dat je besluit dat voorkomen beter is dan genezen. Daarmee komen we direct bij onderwerpen waar je tijdens een retraite goed aan kunt werken. Hieronder geef ik een aantal voorbeelden.

Tot rust komen

Vaak is onhoudbare drukte de eerste reden waarom je aan een retraite denkt. Want de drukte van je leven put je langzaam uit. En dat is niet gek, want je rent je de hele dag rot. Op een gegeven moment is de energie echt op. Dan het de hoogste tijd om een weekje echt de tijd voor jezelf te nemen en op te laden.

Voorbeeld
Snel ontbijten, de trein halen, een drukke werkdag, sporten, avondeten, je familie en je sociale leven, je favoriete Netflixserie enz. Eigenlijk past het allemaal niet in één dag. En door die drukte slaap je ook nog slechter dan je normaal zou doen. Tijd voor verandering!

Een retraite geeft je de ruimte om tot rust te komen. Je sluit je even helemaal af van je dagelijkse leven en dompelt je onder in de rust van het eiland waar het altijd lente is. Waar je verblijft op een rustige afgelegen locatie met zwembad in de zon. Beter kan het leven niet worden, toch?

Overzicht krijgen en prioriteiten stellen

Het krijgen van overzicht over je leven en je werk brengt veel duidelijkheid. Bijvoorbeeld over activiteiten die je meer energie kosten dan dat ze opleveren of dingen je eigenlijk alleen doet omdat anderen het van jou verwachten. En soms weet je zelf niet eens meer wanneer iets een onderdeel van je leven of je werk is geworden.

Voorbeeld
Jouw vriendschappen hebben hun diepgang verloren, je werk geeft weinig bevrediging meer en al de interessante hobby’s die je ooit had zijn verleden tijd. Eigenlijk ben je een beetje moe van je oppervlakkige leven dat je geen energie meer geeft of inspireert. Tijd voor verandering!

Wanneer je overzicht hebt, kun je ook prioriteiten stellen en keuzes maken om het anders aan te gaan pakken. Bijvoorbeeld door grenzen te stellen op je werk, door in te zetten op een concrete ambitie, door betere afspraken te maken over de taakverdeling thuis, door wel of niet mee te doen met de groepslessen op de sportschool en door te bepalen welke sociale verplichtingen je ook daadwerkelijk wilt doen.

Mijn eigen ervaring is dat het lastig is om op eigen kracht dit overzicht te creëren en om daarna prioriteiten te stellen. In je eentje loop je makkelijk om een probleem heen. Je stelt jezelf niet die ene extra scherpe vraag of je bent toch net niet helemaal eerlijk. Een coach zorgt dat je op zoek gaat naar de echte pijnpunten, zodat je ze kunt herkennen, erkennen en er een beslissing over kunt nemen.

Samen kunnen we het overzicht maken, bepalen wat voor jou belangrijk is en bedenken in welke stappen je toe kunt werken naar een situatie waarin jij weer optimaal kunt functioneren.

Een belangrijke keuze maken

Iedereen komt op verschillende momenten in het leven voor belangrijke keuzes te staan. Ga je voor een doorgroei bij je huidige werkgever of ga je op zoek naar een nieuwe volgende stap in je carrière? Of wil je het over een heel andere boeg gooien door je om te laten scholen of door voor jezelf te beginnen?

Voorbeeld
Je hebt al jaren dezelfde baan en je ziet collega’s promotie krijgen of naar een andere werkgever over stappen. Jij twijfelt al een tijd welke stap jij wilt en kunt zetten. Tijd voor actie!

Voor het maken van een zwaarwegende keuze moet je de situatie goed in kaart brengen en duidelijk voor ogen hebben wat voor jou belangrijk is. Daarnaast kijken we ook naar wat een besluit tot dan toe in de weg stond. En als je een besluit hebt genomen, hoe ga je daar dan mee om? Welke stappen zet je en wie of wat heb je daarbij nodig? Dan kun je terug in Nederland direct aan de slag.

Je eigen profiel ontwikkelen

Je weet wel waar je heen wilt met je carrière of onderneming maar twijfelt over de wijze waarop je jezelf in de markt kunt zetten. Of je mist het zelfvertrouwen om voor een profiel te kiezen en dit uit te dragen. Samen kunnen we op zoek naar het profiel dat jij nodig hebt om je doel te bereiken. En een stappenplan maken om dat profiel vorm te geven. Ik kan je daarbij vanuit mijn marketingervaring ook extra tips meegeven.

Voorbeeld
Je werkgever heeft je laten weten niet verder met je te willen. Een flinke teleurstelling, maar je wilt wel weer snel aan het werk. Solliciteren dus. Maar het is al lang geleden dat je jezelf moest promoten. Wat zijn precies je sterke punten? Hoe onderscheid je je ten opzichte van anderen? En op welke valkuilen moet je letten? Tijd om aan de slag te gaan!

Dit zijn zo maar vier onderwerpen die je op kunt pakken tijdens de retraiteweek op Gran Canaria. Waar zou jij aan willen werken op retraite?

Reageren kan onder dit bericht, via [email protected] of via mijn LinkedIn.

Share This Post

Deel op facebook
Deel op linkedin
Deel op twitter
Deel op email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More To Explore

Schaap en Wolf

Niet stilstaan, maar vooruit kijken

2020 is een hels jaar. Veranderingen of verslechteringen vliegen je om de oren en de toekomst is onzeker. Je kunt volledig kopje onder gaan in de negativiteit. Maar wat heb je daar aan?

Read More »
Resultaten

de 21 stappen van inge

In juni ging Inge drie weken lang de uitdaging met zichzelf aan. Samen blikken we terug op 21 inspirerende en confronterende stappen die mogelijk haar leven gaan veranderen. 

Read More »
nl_NL