Waarom moet ik op retraite? Dat is toch niks voor mij!

Je bent nieuwsgierig naar retraites anders kwam je niet op deze blog. Misschien overweeg je al om op retraite te gaan of vraag je je steeds maar weer af waar iedereen het over heeft. Een retraite is jezelf terug trekken of afzonderen. In dit blog neem ik je mee in wat een retraite voor je kan betekenen. Wat je er kunt halen of misschien wel kunt brengen.

Je bent nieuwsgierig naar retraites anders kwam je niet op deze blog. Misschien overweeg je al om op retraite te gaan of vraag je je steeds maar weer af waar iedereen het over heeft. Een retraite is jezelf terug trekken of afzonderen. In dit blog neem ik je mee in wat een retraite voor je kan betekenen. Wat je er kunt halen of misschien wel kunt brengen.

Echte aandacht voor jezelf

Laat ik maar direct met de deur in huis vallen: een retraite is een flinke dosis aandacht… voor jezelf!

Die aandacht voor jezelf is in onze huidige samenleving helemaal niet meer vanzelfsprekend. Je rent je de hele dag rot. ’s Ochtends sla je het ontbijt over om een eerdere trein naar je werk te pakken om nog iets voor te bereiden. Na een drukke dag haast je je naar die leuke groepsles op de sportschool. Van de sportschool naar het avondeten. Tussendoor hou je de hele dag je sociale contacten bij via telefoon en social media. Onderweg van hot naar her moet je ook nog op een omgeving letten, die vol is met drukke mensen die zich zoals jij ergens naar toe haasten. En als je kinderen of een hond hebt is het wellicht zelfs nog een tikkie drukker. Geen wonder dat je na alle ‘verplichte’ dingen doodmoe op de bank ploft en maar weer Netflix aan zet. En dan maar hopen dat je het einde van de aflevering haalt!

Op een gegeven moment is de energie echt op. Je besluit dat het tijd is om tot rust te komen. Een retraite biedt dan uitkomst. Daarom ga je helemaal alleen, zonder je familie, vrienden of collega’s op reis. Je laat je gewoontes en dagelijkse ritme zoveel mogelijk thuis. En je laat je telefoon en e-mail een week lang links liggen. Je komt helemaal los van al je dagelijkse bezigheden. Eigenlijk zet je je leven gewoon even op pauze, want ze kunnen best een weekje zonder jou.

Door dat leven even achter te laten in Nederland en zelfs even los te laten, geef jij jezelf de mogelijk om naar een andere versnelling te schakelen. Je kunt op adem komen, kalmeren, de stress loslaten en zelfs verstillen. Gewoon een weekje ‘niets’ doen. Nou ja, op wat wandelingen na dan. Wat een bevrijding zo’n pauze. Wat een geweldige rust. De buitenwereld lijkt tot stilstand te komen en dat zorgt ervoor dat jij kunt reflecteren op de wereld en je kunt bezinnen op jouw rol daarin. De rust geeft ruimte in je hoofd voor nieuwe inspiratie, inzichten en ideeën. En dat reflecteren en bezinnen doe je natuurlijk onder professionele begeleiding, zodat je buiten je comfortzone durft te stappen om jezelf eens een andere spiegel voor te (laten) houden.

Tijdens een retraite heb je tijd en ruimte voor echte aandacht voor jezelf.

Echt contact met anderen

De rust van een retraite geeft je ook de kans om de tijd te nemen voor een goed gesprek. Je trekt acht dagen lang op met een groepje onbekenden. Met een andere achtergrond en uit een andere wereld hebben zij allemaal perspectieven die verschillen van de jouwe. Iedereen heeft waardevolle ervaringen om te delen. Verhalen die je kunnen verrassen, inspireren en misschien zelfs ontroeren.  De aanleiding om op retraite te gaan en de inzichten die je gedurende de dag op doet zijn al snel aanleiding voor een sprong in het diepe. Naar mate de dagen verstrijken en je meer met elkaar mee maakt, worden de gesprekken interessanter. Als jij je bloot durft te geven natuurlijk. Want pas als je uit je comfortzone durft te stappen kun je echt leren van de ander.

Echt contact met de omgeving

Urenlang wandelen over een verlaten wandelpad op een indrukwekkende berghelling of door een verstild dal. Zonder enige afleiding alles in je opnemen. Je verwonderen over het weidse uitzicht en de ruige natuur. Je hoort het water in een riviertje ruisen en de bladeren aan de boom ritselen. Een hagedis schiet weg. Je zintuigen draaien op volle toeren om alles in je op te nemen. Om te genieten van het moment, zonder dat je direct iets met alle die indrukken hoeft te doen. Dat is wel anders in je dagelijks leven, waar je de hele dag moet reageren op prikkels die op je afkomen. Aanpassen aan het verkeer op de weg, reageren op een bericht op facebook, opnemen van de telefoon, enz. Niet genieten van het moment en al helemaal niet de omgeving in je opnemen om het leven te ervaren zoals het is, zonder er iets mee te hoeven doen.

Ook dat doet de rust van een retraite met je. Weer met de beide benen op de grond, de wereld om je heen waarderen zoals het is. Natuurlijk helpt het dat wandelen een heel gunstig effect op je hersenen heeft, daar schreef ik dit blog al over.

Mijn eigen ervaring

“Ja,” hoor ik je denken, “dat klinkt mooi allemaal maar jij probeert ook maar je retraite te verkopen.” Klopt, je hebt helemaal gelijk! Maar de enige reden dat ik retraites organiseer, is omdat ik zelf heb ervaren wat echt tijd voor jezelf nemen, oplevert. Ik zal je vertellen over mijn eigen ervaring.

Alweer bijna twee jaar geleden zat ik helemaal niet fijn meer in mijn vel. Als manager had ik amper een intensieve fusie doorstaan. En binnen die nieuwe organisatie vol onzekerheden, heimwee en spanningen nam ik veel te veel hooi op mijn vork in een poging om veranderingen in goede banen te sturen. Een energievretende situatie die ook zijn weerslag had op de rest van mijn leven. Ik werd meegesleurd op de stroom van een leven dat ik niet wilde, maar waar aan ik niet kon – en toen ook nog niet wilde – ontkomen. Tot het licht uit ging.

Na uit het diepste dal te zijn geklommen en weer wat opgeladen te zijn begon het te kriebelen. De vraag Hoe moet het nu verder? kwam langzaam omhoog. Ik kwam tot de conclusie dat zelfonderzoek in je eentje een te lastige opgave is. Ik had de luxe dat ik én tijd had omdat ik nog niet terug aan het werk was én mijn toenmalige werkgever de kosten voor zijn rekening nam. Samen met een coach ging ik op onderzoek naar mijzelf en mijn kwaliteiten, dromen en passies. Ze hielp mij op een andere manier naar mijzelf en naar mijn leven te kijken.

Ongeveer tegelijkertijd trok ik voor het eerst de wandelpaden op. Ik ervoer de helende werking van het wandelen tijdens dagtochten in eigen land. Niet veel later trok ik voor het eerst de bergen van Gran Canaria in. O man, wat een rust bracht dat mij. En met de rust kwam het inzicht.

De coaching en de eenzame wandelingen zorgden regelmatig voor confrontaties met mijzelf en dat was lang niet altijd even leuk. Maar wat leerde ik in een korte tijd veel over mezelf. Over wie ik ben. Wat en wie belangrijk voor me zijn. Waar ik naar toe wil in mijn leven. Wat mijn sterke en zwakke kanten zijn. En vooral waar mijn echte passie ligt. Ik grap weleens dat een burn-out het beste is wat iemand kan overkomen. Maar dan moet je natuurlijk wel het meeste uit het hersteltraject halen.

En die confrontaties met mezelf? Daar ben ik nooit meer mee gestopt. Ik heb een aantal positief kritische mensen om mij heen verzameld die mij regelmatig gevraagd en ongevraagd een spiegel voor houden. Bovendien trek ik nog steeds een aantal weken per jaar de bergen in om rust, inzicht en inspiratie te vinden. En steeds leer ik weer wat nieuws over mijzelf en over wat belangrijk voor mij is. Daarom heb ik ook geen enkel moment spijt van die investeringen in echte aandacht voor mezelf. Het brengt mij altijd meer dan het me kost.

Als ik mezelf die tijd en moeite niet had gegund, was ik nu waarschijnlijk weer ergens manager geweest. Een baan met een prima salaris, maar waar de uitdaging en de bevrediging zoals altijd binnen een paar jaar wel weer af zouden zijn. Ik geloof oprecht dat ik dan opgesloten zou zijn in een systeem van acceptabele banen waarvan ik uiteindelijk niet echt gelukkig zou worden. Simpelweg om dat daar mijn passie niet in zit.

En nu, nu ben ik zelfstandig ondernemer met alle risico’s en onzekerheden die daarbij horen. Maar ik twijfel geen moment, dit is wat ik moet doen. Gewoon voor mezelf!

En jij?

Ik kan nu natuurlijk makkelijk afsluiten met een commerciële boodschap inclusief link naar de website. Want natuurlijk wil ik dat je met mij op retraite gaat. Mijn wandelschoenen staan al klaar. Maar dat doe ik niet. In plaats daarvan stel ik je een nieuwsgierige vraag!

Wanneer heb jij voor het laatst echt ruim de tijd voor jezelf genomen?

Share This Post

Deel op facebook
Deel op linkedin
Deel op twitter
Deel op email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More To Explore

Schaap en Wolf

Niet stilstaan, maar vooruit kijken

2020 is een hels jaar. Veranderingen of verslechteringen vliegen je om de oren en de toekomst is onzeker. Je kunt volledig kopje onder gaan in de negativiteit. Maar wat heb je daar aan?

Read More »
Resultaten

de 21 stappen van inge

In juni ging Inge drie weken lang de uitdaging met zichzelf aan. Samen blikken we terug op 21 inspirerende en confronterende stappen die mogelijk haar leven gaan veranderen. 

Read More »
nl_NL